News Listing >> Article ID: 11570

Preview
Ask Quote

Zoom
Apakah kegunaan kod bar pada pembungkusan? Apa yang anda perlu ketahui tentang kod EAN13 atau kod QR?
12/Jun/2024


Kod bar pada pakej adalah kod yang digunakan untuk menyimpan maklumat produk dan boleh dibaca oleh peranti pengimbas atau telefon bimbit. Secara umumnya, pengeluar hari ini akan mencetak dua jenis kod bar pada pembungkusan, iaitu kod EAN13 dan kod QR. Jika anda berhati-hati, anda mungkin mendapati lebih daripada dua kod bar pada bungkusan.


Kod EAN-13 ialah kod bar produk yang digunakan untuk mengenal pasti keunikan produk. Cirinya ialah kod bar ini dibentuk hanya dengan nombor, dan nombor pertama terletak di sudut kiri bawah kod bar. Garis pertama dan kedua, dua garis tengah dan garis kedua akhir dan terakhir lebih panjang daripada garis lain, dengan nombor lain bertaburan di antara garisan panjang. Syarikat anda perlu menyewa nombor ini daripada GS1 setiap tahun. Fungsi GS1 adalah untuk membantu dunia mengekalkan pangkalan data EAN13 dan memastikan nombor EAN13 anda tidak akan digunakan semula di mana-mana tempat di dunia.


Kod QR dua dimensi terdiri daripada tiga petak persegi sebagai koordinat. Kod QR dua dimensi bukan sahaja boleh menyimpan lebih banyak maklumat, tetapi juga mengandungi pautan, teks, maklumat hubungan dan jenis data lain. Selain kod EAN-13, kod QR juga telah mula digunakan secara meluas pada pembungkusan oleh peniaga. kamu boleh memilih kod QR statik atau kod QR dinamik. Kod QR statik yang merupakan kod QR boleh memanparkan maklumat yang sama sepanjang masa dan mempunyai kegunaan yang sempit. Bagi kod QR dinamik, ia boleh dibangunkan untuk tujuan perindustrian dan komersil tanpa wayar. Dari semasa produk masih menjadi bahan mentah hingga ke hari terakhir produk itu masih ada di dunia, kod QR dinamik boleh membantu anda memasukkannya satu demi satu dalam sistem anda. Maklumat ini akan menjadi sebahagian daripada data besar (Big Data) masa hadapan syarikat anda.


Adakah anda memerlukan kod EAN13 atau kod QR? Mengapa tidak meletakkan kedua-duanya pada pembungkusan sedia ada? Kod EAN13 adalah untuk diimbas oleh pasar raya dan kod QR dinamik adalah untuk produk anda bercakap untuk anda dan pelanggan anda mempunyai saluran untuk bercakap dengan anda. Membantu anda merealisasikan pelbagai kemungkinan pemasaran dan pengiklanan, pada masa yang sama, kod QR dinamik ini juga boleh membantu anda merealisasikan kebolehkesanan barisan pengeluaran, penyeliaan kualiti produk, kitar semula produk dan tindakan lain.

by: pang


Related Article
Title 
No data to display