News Listing >> Article ID: 11559

Preview
Ask Quote

Zoom
Perniagaan Mikro: Penting atau Tidak Buat Penyemakan Stok?
29/May/2024

Perniagaan mikro: Penting atau Tidak Buat Penyemakan Stok?

Pernahkah anda terfikir mengapa masalah-masalah seperti scenario dibawah ini sering terjadi?Kisah 1:
Seorang usahawan komestik telah menunggah sebuah posting berkenaan seorang pekerja yang dianggap seperti adik sendiri telah mencuri wang syarikat semenjak setahun lalu. Beliau menyedari kerugian yang dialami beliau setelah menyemak rekod penjualan produk dan mendapati terdapat kehilangan beberapa jenis produk serta transaksi di luar pengetahuannya.


Kisah 2:
Pemilik kedai motorsikal kerugian RM51,400 apabila menyedari menjadi mangsa pecah amanah setelah pekerjanya menghilangkan diri secara tiba-tiba. Mangsa yang curiga bertindak memeriksa akaun kedai dan terkejut apabila duit kutipan jualan motorsikal berjumlah RM51,400 tidak dimasukkan ke dalam akaun.Kisah 3:
Seorang pengurus kedai emas mengalami kerugian RM12,00.00 selepas pekerjanya memalsukan invois dan resit untuk mengambil barang kemas milik Syarikat. Beliau menyedari kerugian ini setelah melakukan semakan terperinci dan mendapati terdapat kehilangan beberapa barang kemas yang tidak direkodkan.


Bagaimana masalah ini boleh berlaku?
Tanpa sistem “stocktake” yang teratur, pemilik perniagaan mungkin tidak menyedari kekurangan atau kehilangan stok sehingga menyebabkan rekod kewangan yang tidak tally. Tanpa maklumat data yang tepat juga, perancangan jualan produk menjadi susah dan tidak efisien serta boleh mengakibatkan kerugian yang besar.

Solusi:
Nak kurangkan kos bayaran pekerja dan mempercepatkan proses penyemakan stok?
Layari https://www.alcaidc.com/Public/Solution/StockTake.aspx bagi mengetahui solusi untuk membantu mempercepatkan proses semakan stok anda. Masalah seperti kecurian, kehilangan stok dan rekod yang tidak teratur dapat diselesaikan dengan mudah.

https://www.alcaidc.com/main.aspx


by: Stephanie


Related Article
Title 
No data to display